Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "Περισσότερα" και μάθετε για το ποια cookies χρησιμοποιούνται.

asteris phonel icon+30.23710 52000     asteris mail iconinfo@asterisvillage.gr     asteris google icon40.265626, 23.460810

Είσοδος/Εγγραφή

Τα προσωπικά δεδομένα που καταχωρείτε, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την επικοινωνία μαζί σας για τυχόν κράτηση στο ξενοδοχείο μας, δεν διαμοιράζονται σε τρίτους, δεν χρησιμοποιούνται για κανέναν άλλο σκοπό. Μπορειτε να τα αλλάξετε είτε στέλνοντας mail στο info@asterisvillage.gr είτε εσείς οι ίδιοι από τις ρυθμίσεις λογαριασμού αφού πρώτα έχετε συνδεθεί.

Είναι χτισμένη κοντά στην αρχαία πόλη Γαληψός που είχε σημαντικό ρόλο κατά την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου.  Το μέρος κατοικείται για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια. Ο Ηρόδοτος στην Ιστορία των Μηδικών Πολέμων, αναφέρει την πόλη της Γαληψούς ανάμεσα στην Τορώνη και τη Σερμύλη. Κατά την ύστερη ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, υπήρχε ένας σημαντικός οικισμός στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στην παραλία της Νικήτης. Ότι απομένει σήμερα από εκείνο τον οικισμό είναι μία παλαιοχριστιανική βασιλική, μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες που έχουν βρεθεί στη Βόρεια Ελλάδα

Ονομασία
Η ονομασία Νικήτη προέρχεται από τη «γη του Νεακίτου», μετόχι της Μονής Ξενοφώντος ήδη από το 1300, που τοποθετείται λίγο πριν τη διασταύρωση προς Μαρμαρά. Η Μονή του Νεακίτου κάποια στιγμή πριν το 1300 παρήκμασε και μόνο το όνομά της επιβίωσε. Η επίσημη ονομασία του χωριού από την εποχή της αναγνώρισης της κοινότητας το 1918 ήταν γνωστή από τους χάρτες και τα διάφορα επίσημα έγγραφα ως κοινότητα "Νικήτα". Η ονομασία αυτή παρέμεινε μέχρι και το 1988, όπου μετέπειτα η ονομασία άλλαξε επισήμως σε "Νικήτη"

Ιστορικά
Η ιστορία του χωριού ξεκίνησε με την ίδρυση του πρώτου συνοικισμού, το 14ο αιώνα. Η πρώτη γραπτή αναφορά στο σημερινό οικισμό βρίσκεται στα αρχεία της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, σε μία απογραφή των αρχών του 14ου αιώνα. Πριν την ίδρυση του χωριού, το μέρος ήταν μοναστηριακό μετόχι. Οι μοναχοί θα πρέπει να ήταν αυτοί που κατά τον 14ο αιώνα ή και νωρίτερα έχτισαν τον πρώτο ναό στη θέση που τον 16ο αιώνα χτίστηκε η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που σήμερα χρησιμοποιείται ως κοιμητηριακός ναός και βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Νικήτα. Ο οικισμός της Νικήτης αναπτύχθηκε και επιβίωσε καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Έτσι η Νικήτη είναι σήμερα ένα από τα πιο παλιά χωριά της Χαλκιδικής.

Η Νικήτη βάζει τον επισκέπτη εξαρχής σε δίλημμα. Βουνό ή θάλασσα; Ότι κι αν επιλέξετε θα σας αφήσει εξίσου ευχάριστες αναμνήσεις. Το σταυροδρόμι του κεντρικού δρόμου οδηγεί, είτε - αν στρίψετε αριστερά όπως έρχεστε από Θεσσαλονίκη - σε φιδωτά δρομάκια που καταλήγουν στον προϊστορικό οικισμό, όπου διατηρούνται σπίτια που είναι κτισμένα από το 1830, είτε - αν στρίψετε δεξιά- στην παραλία της Νικήτης, όπου οι καφετέριες διαδέχονται η μια την άλλη και προσφέρουν ανεξαιρέτως σκιά και θέα στη θάλασσα.

Ο παραδοσιακός οικισμός της μεσόγειας κωμόπολης της χερσονήσου της Σιθωνίας, με τη μακεδονική αρχιτεκτονική των σπιτιών, τις χαρακτηριστικές καμινάδες που επιδεικνύουν την τέχνη των μαστόρων τους, το ναό του Αγίου. Νικήτα, χτισμένο το 1867 και το παλιό σχολειό προσφέρεται για έναν περίπατο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Διαλέξτε την ταβέρνα που προτιμάτε και αφεθείτε στη μαγεία της ηρεμίας και των αργών ρυθμών μιας άλλης εποχής, που ο άνθρωπος ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τη φύση. Αξίζει να πιείτε έναν ελληνικό καφέ στο παλαιότερο καφενείο του χωριού, αυτό του Νίκου Καζάνη, με τα ξύλινα τραπέζια τοποθετημένα κάτω από μια μεγάλη κληματαριά για περισσότερη σκιά. Μην παραλείψετε ωστόσο να κάνετε μια βόλτα και να δειπνήσετε ή να πιείτε ένα ποτό στην παραλία της Νικήτης, πάνω στην αμμουδιά και πλάι στο κύμα

Περιστοιχισμένη από βουνό και θάλασσα φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της και τις μαγευτικές παραλίες της. Η κύρια παραλία της Νικήτης είναι μία μεγάλη ανοιχτή παραλία, εύκολα προσβάσιμη, με ρηχά, ζεστά και κρυστάλλινα νερά. Στην παραλία της λευκής άμμου η βλάστηση φτάνει μέχρι την ακροθαλασσιά. Άλλες παραλίες είναι το Καστρί, ο Άγ. Ιωάννης μεγάλη και οργανωμένη παραλία με παρκινγκ, με ελαιόδεντρα που φτάνουν μέχρι την ακτή. Η ακτή Κοβιού βρίσκεται 5 χλμ. από τη Νικήτη με ψιλή άμμο. Η Καλογριά παραλία με εύκολη πρόσβαση από αυτοκίνητο, διαθέτει και ομπρέλες με ξαπλώστρες. Η Λαγομάνδρα είναι παραλία με πολλές ευκολίες, και ιδιαίτερο κάλλος, βρίσκεται 13 χλμ. από τη Νικήτη.
Ο Ίταμος, ένα πανέμορφο βουνό, προσφέρεται για περιπατητικές ή ποδηλατικές διαδρομές καθώς υπάρχουν άνετοι δασικοί δρόμοι και πολλές πινακίδες. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το ναό του Αγ. Νικήτα, χτισμένος το 1867, καθώς επίσης και τα ερείπια της Βασιλικής Σωφρονίου, ναός του 6ου αιώνα με υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο, 2,5 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού.

Την προτελευταία Κυριακή του Ιουλίου οργανώνεται ο διάπλους του Tορωναίου κόλπου, στον οποίο συμμετέχουν πολλοί νέοι. Oι κολυμβητές διανύουν την απόσταση από την Καλλιθέα ως την παραλία της Nικήτης.

Κάθε χρόνο, στις 15 Σεπτεμβρίου στη Νικήτη οργανώνεται πανηγύρι και περιφέρεται σε μια ιερή τελετή στους δρόμους του χωριού η εικόνα του Αγίου Νικήτα ενώ με γλέντι γιορτάζεται το Kαρναβάλι και η Kαθαρή Δευτέρα. Άλλα σημαντικά πανηγύρια είναι του αγίου Χριστοφόρου την 9 Μαΐου στη δασική θέση Λιβαδιά που διοργανώνεται από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμός ΣΙΘΩΝ με το Σύλλογο κυνηγών, του αγίου Παύλου στις 29 Ιουνίου στην ομώνυμη περιοχή της Νικήτης, των αγίων Θεοδώρων το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην παραλία της Νικήτης και του αγίου Παντελεήμονα την 27 Ιουλίου στην ομώνυμη τοποθεσία.

Παραδοσιακά Προϊόντα

Μέλι
Το 1952 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής. Το 1987 ο συνεταιρισμός "πέρασε" στην επεξεργασία και τυποποίηση του προϊόντος με την ίδρυση και οργάνωση ενός σύγχρονου εργοστασίου 4.000 τμ. στο Δημοτικό διαμέρισμα της Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής. Σήμερα απαριθμεί περίπου 135 μέλη που στο σύνολο τους είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται 60.000 μελισσοσμήνη σε κυψέλες ευρωπαϊκού τύπου.  Η μέση ετήσια παραγωγή του Συνεταιρισμού υπερβαίνει τους 900 τόνους (10% της ελληνικής ετήσιας παραγωγής) σε διάφορες ποικιλίες μελιού, με κυρίαρχες:

    * Πευκόμελο
    * Ανθόμελο από αγριολούλουδα
    * Δασόμελο
    * Έρεικα (σουσούρα)
    * και πολλές άλλες ποικιλίες από ανθόμελα όπως (βαμβακόμελο, μελίκομπος, ηλίανθος, πορτοκαλιά, καστανιά κ.λπ.)

Το μέλι είναι ένα από τα γνήσια τοπικά προϊόντα που μπορείτε να προμηθευτείτε στο χωριό κατευθείαν από τους παραγωγούς σε υπαίθριους πάγκους ή μαγαζιά Το παραδοσιακό ρεβανί Νικήτης είναι η ντόπια σπεσιαλιτέ και αξίζει να το δοκιμάσετε.. 

all cretid card 2018bASTERIS VILLAGE - Copyright © 2018 - 2020