Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "Περισσότερα" και μάθετε για το ποια cookies χρησιμοποιούνται.

asteris phonel icon+30.23710 52000     asteris mail iconinfo@asterisvillage.gr     asteris google icon40.265626, 23.460810

Είσοδος/Εγγραφή

Τα προσωπικά δεδομένα που καταχωρείτε, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την επικοινωνία μαζί σας για τυχόν κράτηση στο ξενοδοχείο μας, δεν διαμοιράζονται σε τρίτους, δεν χρησιμοποιούνται για κανέναν άλλο σκοπό. Μπορειτε να τα αλλάξετε είτε στέλνοντας mail στο info@asterisvillage.gr είτε εσείς οι ίδιοι από τις ρυθμίσεις λογαριασμού αφού πρώτα έχετε συνδεθεί.

Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος σας προσκαλεί να επισκεφθείτε, το Σπήλαιο και το Ανθρωπολογικό της Μουσείο στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, που βρίσκονται στους δυτικούς πρόποδες του αρχαίου όρους Κάλαυρος (Κατσίκα).

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ

Ο "μπάρμπα" Φίλιππος, όπως τον αποκαλούσαν,  είχε παρατηρήσει ότι ανάμεσα στους ασβεστολιθικούς βράχους υπήρχε στις πλαγιές του Κάλαυρου μία σχισμή  (~0.7 μ.),  γεμάτη   από πέτρες και χώμα, που παρουσίαζε τις εξής ιδιαιτερότητες: Τους  χειμερινούς  μήνες γύρω από το άνοιγμά της το χιόνι  έλιωνε νωρίτερα από άλλα σημεία της πλαγιάς του βουνού και ο αέρας  ήταν πιο ζεστός από αυτόν της ατμόσφαιρας.  Τους  καλοκαιρινούς  πάλι μήνες ήταν  πιο  δροσερός. Από το ίδιο σημείο επίσης, κατά  διαστήματα, ακουγόταν να  προέρχεται  ένας υπόκωφος απαλός θόρυβος, σαν μία  ανάσα. Ο Φίλιππος υπέθετε ότι από κάτω  περνούσαν  υπόγεια  νερά που διατηρούσαν  σταθερή  τη θερμοκρασία τού αέρα πάνω από τη σχισμή, δημιουργώντας επίσης το σαν φύσημα θόρυβο.

Ύστερα από πολλές  παροτρύνσεις του  Φ.  Χατζαρίδη,  την  άνοιξη του 1959, έφθασε  πάνω από τη σχισμή  μία  ομάδα Πετραλωνιτών, οι οποίοι  έσκαψαν  στο εσωτερικό  της, αδειάζοντας το χώμα   που   περιείχε  και   είδαν  ότι οδηγούσε  σε ένα  κατακόρυφο  υπόγειο στενό πέρασμα. Δύο νεαροί χωριανοί με  τη βοήθεια  σχοινιών  και τεχνητού  φωτισμού κατέβηκαν σε ένα  βάθος 7 - 10  μέτρων.  Εκεί, προς  μεγάλη  τους έκπληξη,  αντί  για  υπόγεια   νερά,  αντίκρισαν το εσωτερικό ενός άγνωστου έως τότε Σπηλαίου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η είσοδος του σπηλαίου είναι ένα τεχνητό τούνελ 100 περίπου μέτρων Η εσωτερική θερμοκρασία παραμένει σταθερή γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου χειμώνα - καλοκαίρι. Δεξιά και αριστερά στα τοιχώματα του τούνελ υπάρχουν προθήκες, οι οποίες περιέχουν πέτρινα και οστέινα εργαλεία, καθώς και οστά, σιαγόνες και δόντια διαφόρων ζώων. Εκεί που σταματούν οι ράγες τού βαγονιού και τελειώνει το τεχνητό τούνελ αρχίζει το ίδιο το σπήλαιο, με πρώτη τη μικρή "αίθουσα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος". Στο σημείο αυτό υπάρχει αριστερά μία υποθετική αναπαράσταση από τη ζωή των Αρχανθρώπων. Δεξιά, στην ίδια αίθουσα, κάτω από ένα διαφανές πλαστικό, έχουν αποκαλυφθεί και παραμείνει στη θέση τους οστά αλόγου, μία σιαγόνα ελαφιού, μία σιαγόνα άγριου όνου και ένα παλαιολιθικό εργαλείο από χαλαζία.

Προχωρώντας δυτικά  μπαίνουμε στην "αίθουσα του Αριστοτέλη", ο οποίος θεωρείται πατέρας  και της Ανθρωπολογίας, καθώς υπήρξε ανάμεσα στους πρώτους που συνέλαβε τη θεωρία για την εξέλιξη της ζωής. Στην αίθουσα αυτή βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές πολλά απολιθωμένα οστά αρκούδας. Είναι πιθανό οι Αρχάνθρωποι να τις έβρισκαν ενίοτε σε χειμερία νάρκη μέσα στο σπήλαιο, να τις σκότωναν και στη συνέχεια να τρέφονταν με το κρέας τους, χρησιμοποιώντας επίσης το δέρμα για ένδυση, τα κόκαλα για την παραγωγή οστέινων εργαλείων κλπ. Για την "αίθουσα του Αριστοτέλη" φιλοτεχνήθηκε ένα ομοίωμα αρκούδας όπου και τοποθετήθηκε.

Στη συνέχεια φτάνουμε στην αίθουσα  του ανασκαφέα του σπηλαίου Πετραλώνων "Άρη Ν. Πουλιανού". Εδώ, σε βάθος 30 μέτρων έχει βρεθεί τμήμα κρανίου νεαρού Αρχανθρώπου.
Επιστρέφοντας, μπαίνουμε στην "αίθουσα της Μεσογείου", όπου κατεβαίνοντας στα αριστερά βρίσκεται η αναπαράσταση μίας εστίας. Εκεί έχουν βρεθεί ίχνη φωτιάς από καμένα κοκάλα και στάχτες που χρονολογούνται και αυτές στις 700.000 πριν από σήμερα και αντιπροσωπεύουν την αρχαιότερη φωτιά που έχει ανάψει ανθρώπινο χέρι πάνω στη Γη. (Οι αυθεντικές στάχτες εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο).

Το τελευταίο επισκέψιμο τμήμα είναι το "Μαυσωλείο", που είναι η πιο στεγνή και πιο ζεστή αίθουσα του σπηλαίου. Εδώ βρέθηκε το κρανίο και ο σκελετός τού Αρχανθρώπου, ο οποίος ήταν άντρας και είχε ύψος 155-157 εκατοστά. Πέθανε σε ηλικία περίπου 30-35 ετών, ήταν δηλαδή πολύ ηλικιωμένος για την εποχή του, αφού η μέση ηλικία κυμαινότανε τότε ανάμεσα στα 18 και τα 20 χρόνια. Τα χαρακτηριστικά τού προσώπου τού Αρχανθρώπου των Πετραλώνων μαρτυρούν τον αρχαιότερο πρόγονο των Ευρωπαίων που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Μπαίνοντας στο Ανθρωπολογικό Μουσείο της Α.Ε.Ε. ο επισκέπτης αντικρίζει στον προθάλαμο μία τοιχογραφία, η οποία απεικονίζει την κλίμακα της εξέλιξης της ζωής κατά τον Αριστοτέλη. Αν και η εξελικτική θεωρία σήμερα έχει εμπλουτιστεί με περισσότερο λεπτομερείς αποδείξεις, εντύπωση προκαλεί ο διαχωρισμός σε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα, σε έναιμα και άναιμα και το ότι η φύση μεταβαίνει από τα άψυχα στα έμψυχα.

Στην αίθουσα εκθεμάτων, υπάρχουν απολιθώματα από τις ανασκαφές της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, που προέρχονται από υπαίθριες θέσεις (Τρίγλια, Εορδαία κλπ), όπου εντοπίζονται ίχνη των προγόνων των Αρχανθρώπων της προσπηλαίας περιόδου. Ακολουθούν τα ευρήματα που προέρχονται από το ίδιο το σπήλαιο (μεταξύ άλλων, λίθινα και οστέινα εργαλεία, απολιθωμένα οστά, τα ίχνη της αρχαιότερης φωτιάς που άναψε ποτέ χέρι ανθρώπου στη Γη), καθώς και για σύγκριση παλαιολιθικά, μεσολιθικά και νεολιθικά εργαλεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και ορισμένα ανάλογα ευρήματα και εκμαγεία από άλλες χώρες.

Στο κέντρο της αίθουσας υπάρχει η πιστή αναπαράσταση του χώρου που βρέθηκαν το κρανίο και τα οστά του Αρχανθρώπου, έργο που επιτελέστηκε σε πολύμηνη συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Πέτρο Δεβολή και τη σύζυγό του Μαρία. Συνολικά εκτίθενται 400 προθήκες με δίγλωσσες επεξηγηματικές ευανάγνωστες πινακίδες, για περισσότερα από 2500 ευρήματα.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η είσοδος στο κοινό επιτρέπεται καθημερινά και όλες τις αργίες, με συνοδεία ξεναγού, από τις 9:00 έως 16:00 το χειμώνα και 18:00 το καλοκαίρι. Κρατείται σειρά προτεραιότητας. Η τιμή του εισιτηρίου είναι ενιαία για Σπήλαιο και Ανθρωπολογικό Μουσείο: Το ατομικό - 7 ευρώ, το ομαδικό (άνω των 25 ατόμων) - 5 ευρώ, ενώ το μαθητικό - σε προγραμματισμένη σχολική εκδρομή - 4 ευρώ. Επιπλέον πληροφορίες μπορούν να δοθούν στο τηλ: 23730-71671

all cretid card 2018bASTERIS VILLAGE - Copyright © 2018 - 2020