Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "Περισσότερα" και μάθετε για το ποια cookies χρησιμοποιούνται.

asteris phonel icon+30.23710 52000     asteris mail iconinfo@asterisvillage.gr     asteris google icon40.265626, 23.460810

Είσοδος/Εγγραφή

Τα προσωπικά δεδομένα που καταχωρείτε, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την επικοινωνία μαζί σας για τυχόν κράτηση στο ξενοδοχείο μας, δεν διαμοιράζονται σε τρίτους, δεν χρησιμοποιούνται για κανέναν άλλο σκοπό. Μπορειτε να τα αλλάξετε είτε στέλνοντας mail στο info@asterisvillage.gr είτε εσείς οι ίδιοι από τις ρυθμίσεις λογαριασμού αφού πρώτα έχετε συνδεθεί.

Οδεύοντας προς τη χερσόνησο της Σιθωνίας στα τέσσερα χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση βρίσκεται ο  Άγιος Μάμας. Είναι ένα χωριό με 1342 κατοίκους που βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας.

Ιστορία

Η παλαιότερη γνωστή οργανωμένη εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή του Αγίου Μάμαντος βρισκόταν στην ομώνυμη τούμπα και υπήρχε ήδη το 5000 π.Χ.  που κατοικήθηκε από το τέλος της Nεολιθικής περιόδου έως και την Eποχή του Σιδήρου σε αλλεπάλληλα στρώματα. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Χαλκιδικής από άποψη διάρκειας κατοίκησης και μεγέθους. Στα δυτικά της τούμπας εντοπίσθηκε οργανωμένο νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, το παλαιότερο νεκροταφείο που έχει βρεθεί στη Μακεδονία.

Η νέα ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη, ήδη όμως έφερε στο φώς ενδιαφέροντα ευρήματα στον τομέα της προϊστορικής αρχιτεκτονικής και αγγειοπλαστικής. Για την ύπαρξη του χωριού όμως και μάλιστα με το ίδιο όνομα οι παλαιότερες γνωστές μαρτυρίες προέρχονται από αγιορείτικα έγγραφα του 1047 π.Χ.  Το 1423 ο Αγιος Μάμα υποτάχθηκε στους Οθωμανούς και στα μέσα του 15ου αιώνα το χωριό ανήκε σε έναν Οθωμανικό άρχοντα (Μιχαήλ Μπέη).

Το 1821 οι Αγιομαμίτες έλαβαν ενεργό μέρος στην Ελληνική επανάσταση.

Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Άγιο Μάμα. Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260 μ.Χ., από γονείς χριστιανούς, όταν αυτοί ήταν μέσα στη φυλακή, όπου πέθαναν προσευχόμενοι. Έτσι ο Μάμας, βρέφος ακόμα, έμεινε ορφανός. Όμως, μια πλούσια χριστιανή γυναίκα, τον υιοθέτησε και τον ανέθρεψε με στοργή μητρική και σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου. Επειδή δε ονόμαζε τη θετή του μητέρα συνεχώς μάμα, (δηλ. μαμά), ονομάστηκε Μάμας. Όταν έγινε 15 χρονών, πιάστηκε από ειδωλολάτρες, διότι χωρίς φόβο, δημόσια, ομολογούσε το Χριστό. Τότε τον χτύπησαν αλύπητα. Κρέμασαν στο λαιμό του μολυβένιο βαρίδιο και τον έριξαν στη θάλασσα. Όμως με τη δύναμη του Θεού σώθηκε. Έπειτα τον ξανασυνέλαβαν και τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι και μετά τροφή στα θηρία. Αλλά επειδή και απ' αυτά σώθηκε θαυματουργικά, διαπέρασαν την κοιλιά του με τρίαινα. Και έτσι μαρτυρικά και ένδοξα αναχώρησε απ' αυτή τη ζωή.

Ο Άγιος Μάμας διαθέτει μεγάλη σε μήκος και πλάτος παραλία. Για να φτάσει κάποιος στην παραλία του Αγίου Μάμα, δύο τρόποι υπάρχουν: είτε να συνεχίσει νότια των Νέων Μουδανίων για 5,5χλμ και να στρίψει προσεχτικά αριστερά προς την ακτογραμμή λίγο πριν την Ποτίδαια, είτε να συνεχίσει ανατολικά από τη διασταύρωση των Νέων Μουδανίων, να συναντήσει στα 3,5χλμ τον οικισμό του Αγίου Μάμα και να κατέβει νότια προς την παραλία που βρίσκεται 2χλμ μακριά.

Όλα εξαρτώνται από το σημείο στο οποίο θέλει να φτάσει ο επισκέπτης σε αυτήν την παραλία των 7 περίπου χλμ μήκους. Πρόκειται για μια αχανή παραλία την οποία μπορεί  κάποιος να επισκεφτεί σε όλο το μήκος της, από την Ποτίδαια έως και το ποταμάκι του Βατουνιά ή ακόμη και να φτάσει στις Καλύβες, εάν γνωρίζει την περιοχή. Όλος ο δρόμος είναι χωματόδρομος αλλά σε σχετικά καλή κατάσταση και επισκέψιμος με ΙΧ. Υπάρχουν beach bars σε όλο το μήκος της παραλίας αλλά σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Σε κάποια σημεία υπάρχει πρόχειρη εστίαση αλλά  όχι παντού.

Η λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική αποτελεί “Τόπο Κοινοτικής Προστασίας” και “Ειδική Ζώνη Προστασίας” του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 με κωδικό GR1270004. Η λιμνοθάλασσα εντοπίζεται κοντά στον Άγιο Μάμα στην περιοχή των Νέων Μουδανιών και καταλαμβάνει μία έκταση 6.332 στρεμάτων. Το νερό της λιμνοθάλασσας είναι υφάλμυρο, η βλάστηση χαμηλή, ενώ η περιοχή παρουσιάζει την εικόνα ενός αμμώδους χερσοτόπου. Στον υγρότοπο διατρέφονται, αναπαράγονται και διαχειμάζουν πολλά αξιόλογα πτηνά. Χαρακτηριστικά είναι επίσης και κάποια θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Η λιμνοθάλασσα κινδυνεύει από τη μείωση των υδάτων λόγω της ξηρασίας, την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, την κατασκευή δρόμων και κατοικιών.
Πανηγύρι του Αγίου Μάμα

Το πιο γνωστό πανηγύρι της Χαλκιδικής είναι αδιαμφισβήτητα το πανηγύρι του Αγίου Μάμα. Κάθε πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου πλήθος κόσμου συρρέει στο ομώνυμο χωριό για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, που χαρακτηρίζεται από έντονο εμπορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον. Υπολογίζεται ότι κάθε Σεπτέμβρη καταφτάνουν στον Άγιο Μάμα πάνω από 1.000 εκθέτες και πάνω από 200.000 επισκέπτες. Η πρώτη γνωστή ιστορική μαρτυρία για την εμποροζωοπανήγυρη χρονολογείται στο 1870.

all cretid card 2018bASTERIS VILLAGE - Copyright © 2018 - 2020